Svi gradovi
Da li želiš da vidiš ponude za:

Svi gradovi

Svi gradovi

Beograd Novi Sad Drugi grad
Da li želiš da vidiš ponude za
Pozovite nas
Pon-Pet: 09:00 - 17:00
Svi na mapi
Kategorije  
0
0

Proslava uskršnjih praznika

Uskrs je jedan od najvećih hrišćanskih praznika koji slavi Hristovo vaskrsenje. Ovaj praznik se naziva i Vaskrs, kako je još Vuk Karadžić pominjao u svojim zbirkama poslovica. Glavna simbolika proslave Uskršnjih praznika je farbanje i kucanje jajima. Pored toga, Uskrsu prethodi veliki uskršnji post koji traje šest nedjelja.


Uskršnji praznici počinju obeležavanjem Velikog petka. Veliki petak je dan koji je vezan za raspeće Isusa Hrista. Tokom Velikog petka vernici odlaze u crkvu na celivanje plaštanice, odnosno platna na kome je prikazano Hristovo polaganje u grob. Običaj je da se nakon celivanja prodje ispod stola na kome se nalazi plaštanica i da se tada zamisli želja. Veliki petak se obeležava i farbanjem jaja. To je jedan od običaja koji se nije iskorenio čak ni u najurbanijim sredinama. Farbanje jaja predstavlja zabavu i radost za celu porodicu, pa su tada uključeni i najmladji, koji svoju kreativnost prenose na ulepšavanje uskršnjih jaja. Jaja predstavljaju simbol obnavljanja prirode i života, pa se običaj farbanja jaja vezuje za dogadjaj kada je sveta Marija Magdalena Mironosica caru Tiberiju predala crveno jaje kao poklon. Običaj nalaže da se prvo jaje farba u crveno. Ovo jaje se naziva čuvarkuća i čuva se do narednog Uskrsa.

Dva dana nakon Velikog petka, u nedelju, proslavlja se Uskrs, odnosno dan Hristovog vaskrsenja. Ovo je jedan od najradosnijih verskih praznika i obeležava se odlaskom u crkvu i uskršnjom trpezom. Uskršnje jutro treba započeti umivanjem u vodi u kojoj je potopljen dren, bosiljak i crveno jaje, što simbolizuje zdravlje i jedrinu. Tokom Uskrsa ljudi se medjusobno pozdravljaju sa “Hristos Vaskrs!” i “Vaistinu Vaskrs!”. Uskršnja trpeza ulepšana je šarenim uskršnjim jajima i pre samog ručka, običaj je da se ukućani medjusobno kucaju jajima. Ovaj običaj predstavlja veliku radost za sve, a posebno za najmladje. Jedan od običaja je i darivanje, odnosno stariji sakriju poklone u kući i dvorištu, a najmladji imaju zadatak da ih nadju.

Ovaj dan treba provesti u miru i slozi sa svojim najmilijima. Uživajte u sreći i ljubavi sa svojom porodicom i učinite ovaj dan radosnim za sve. Hristos Vaskrs!